Αυθεντικό Μοσχάρι Wellington

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά το φιλέτο Wellington , απλώς ξετρελάθηκα. Διαβάζοντας όμως την συνταγή αποθαρρύνθηκα από τα πολλά βήματα που είχα να ακολουθήσω. Είμαι σίγουρη ότι και εσείς δεν θα τολμήσετε εύκολα να ακολουθήσετε την συνταγή μου ακολουθώντας όλα τα στάδια. Ομολογώ ότι είναι συνταγή μπελάς αλλά ταυτόχρονα εκλεπτισμένη, νόστιμη και γιορτινή. Κατέληξα σε αυτή την εκδοχή διαβάζοντας πραγματικά πολλά άρθρα, συνταγές και παρακολουθώντας αρκετά videos, εστιάζοντας βασικά στην τεχνική του Gordon Ramsey που θεωρώ ότι είναι ο μέτρ του είδους. Έχει αρκετές παρασκευές αλλά είπαμε..... Οι εκλεκτοί φίλοι, αξίζουν εκλεκτά εδέσματα.

Μην παραλείψετε να δείτε τα δύο videos που σας επισυνάπτω στο τέλος

1 ολόκληρο φιλέτο μοσχαρίσιο δεμένο με σπάγκο

2 φύλλα σφολιάτας

1 κρόκο αυγού

10 φέτες προσούτο ή μπέικον

3 κ.σ. μουστάρδα

6 κρέπες (βοηθούν στο να απορροφηθούν τα υγρά)


Υλικά για την μους μανιταριών:

500 γρ. μανιτάρια λευκά

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο


Κάνουμε τις κρέπες και τις αφήνουμε να κρυώσουν (ακόμη και από την προηγούμενη ημέρα).

thumbnailjpg
Δένουμε με ένα σπάγκο το φιλέτο.

Σωτάρουμε πάρα πολύ καλά το φιλέτο από όλες τις πλευρές. Με ένα πινέλο το περνάμε με την μουστάρδα.




thumbnail 4jpg

Έπειτα το τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.




Σε ένα μπλέντερ ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια (χωρίς να τα κάνουμε πουρέ) και τα βάζουμε περίπου 20 λεπτά σε ένα τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά και με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά από τα μανιτάρια. Tα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν (περίπου 1 ώρα). Στην συνέχεια ανοίγουμε μια μεμβράνη και την απλώνουμε στον πάγκο. Απλώνουμε τις φέτες του προσούτο ή του bacon την μια δίπλα στην άλλη και από πάνω απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών. Περιμετρικά του αλλαντικού κρατάμε 2-3 εκατοστά και δεν βάζουμε από το μείγμα ώστε να γίνει το τύλιγμα σωστά.

thumbnail 6jpg


thumbnail 1jpg

Bάζουμε το κρέας επάνω στο μείγμα και το κάνουμε ρολό, όσο το δυνατόν πιο σφιχτά και το κλείνουμε μέσα στην μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο 20'. Στην συνέχεια κάνουμε το ίδιο και με τις κρέπες. Βγάζουμε δηλαδή το ρολαρισμένο φιλέτο από την μεμβράνη και το τυλίγουμε με τις κρέπες. Τις κρέπες μπορείτε και να τις παραλείψετε. Εγώ τις βάζω για να απορροφούν τα υγρά.






20181125_111838jpg

Αφήνουμε ακόμη 20' στο ψυγείο. Τέλος, απλώνουμε επάνω στον πάγκο της κουζίνας την σφολιάτα. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το φιλέτο απλώνουμε μια σφολιάτα ή ακόμη και το δεύτερο φύλλο. Στις ενώσεις βάζουμε κρόκου αυγού. Τυλίγουμε με την σφολιάτα το ρολό όσο το δυνατόν πιο σφιχτά και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μια ώρα και στους 180-190 για ακόμη μισή ώρα.



Αν θέλουμε να δούμε ότι το φιλέτο είναι ψημένο μέσα, μπορούμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι να το μπήξουμε στην ράχη και αν το διαπεράσει εύκολα, είμαστε ΟΚ. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να μείνει με αρκετά υγρά το φαγητό αφού το κόψουμε, καλό είναι αφού σβήσουμε το φούρνο να το αφήσουμε να ξεκουραστεί στην τελευταία σχάρα.






thumbnail 2jpg


Το φιλέτο συνοδεύεται υπέροχα με σάλτσα μαδέρας
Υλικά για σάλτα μαδέρας:

120 ml κρασί Μαδέρα ή νάμα

Μισό λίτρο ζωμό κρέατος

100 γραμμάρια μανιτάρια λευκά

1 κρεμμύδι ξερό

100 γραμμάρια σέλερι

1/3 μάτσο θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

100 γραμμάρια βούτυρο

120 ml ελαιόλαδο

Αλάτι Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα μανιτάρια. Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σέλερι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιχύνουμε με το ζωμό. Καρυκεύουμε με το θυμάρι και τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε. Βγάζουμε στην άκρη το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα πολτοποιούμε στο multi. Σουρώνουμε τη σάλτσα με ψιλή σίτα και τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα το μείγμα που έχουμε πολτοποιήσει και το βούτυρο.ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα Την συνταγή την πήρα από το sidagi.gr αλλά έκανα και κάποιες προσθήκες. Οι αναλογίες αυτές είναι για 5-6 άτομα max. Για να συνοδεύσουμε το παραπάνω φαγητό χρειάζεται να αυξήσουμε τις ποσότητες.



https://www.youtube.com/watch?v=4jESewp2xKE


https://www.youtube.com/watch?v=a2EOAF3zPCc


Ετικέτες :
Χριστούγεννα
γιορτινό τραπέζι