Gemisti galopoula


1 γαλοπούλα

1/4 κούπας χυμός λεμόνι

1/2 κούπας χυμό πορτοκαλιού

1/2 κούπας βούτυρο

1 πορτοκάλι κομμένο σε στρογγυλές φέτες.


Υλικά γέμισης 

6 κ.σ βούτυρο

εντόσθια γαλοπούλας ψιλοκομμένα

700 γρμ κιμά ανάμεικτο (χοιρινό-μοσχαρίσιο)

1/4 κούπας ρύζι καρολίνα

200 γρμ. βρασμένα κάστανα σε κομματάκια

1/4 κούπας κουκουνάρια

1/4 κούπας σταφίδες

1 κούπα ζωμό κότας

1/3 κούπας κονιάκ

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι
























Ως προς την γέμιση ο κανόνας είναι ο εξής: 

Ή κάνουμε την γέμιση , γεμίζουμε την γαλοπούλα και ξεκινάμε αμέσως το ψήσιμο ή την έχουμε κάνει από την προηγούμενη μέρα και γεμίζουμε όταν θα είναι να ψήσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν γεμίζουμε την γαλοπούλα με ζεστή γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη να την ψήσουμε αργότερα. Είναι θέμα καθαρά υγιεινής και όχι παρασκευής της συνταγής. Οπότε πολύ προσοχή σε αυτό το θέμα.

Διαδικασία γέμισης:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα εντόσθια , τον κιμά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε τον ζωμό. Αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά και αποσύρουμε από το μάτι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Πλένουμε την γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

Μείγμα για την επικάλυψη:

Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και το ανακατεύουμε με τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε την γαλοπούλα με το μείγμα και κρατάμε στην άκρη το κατσαρολάκι με το υπόλοιπο για χρήση αργότερα.

Γεμίζουμε την γαλοπούλα με την γέμιση κατά τα 3/4.

Ψήνουμε τόσες ώρες όσα και τα κιλά της γαλοπούλας στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις με σκεπασμένο το κρέας με λαδόκολα. επίσης ένα ωραίο κόλπο για να μην σας καεί το κρέας είναι να κόψετε στρογγυλές φέτες ένα πορτοκάλι και με αυτές να καλύψετε την γαλοπούλα. Σταθεροποιείτε τις φέτες με οδοντογλυφίδα. Επίσης με το πινέλο 2-3 φορές κατά την διάρκεια του ψησίματος ρίχνετε από το μείγμα βουτύρου & χυμό.

Η γέμιση που σας έχω δώσει είναι αρκετή για την γαλοπούλα. Όση λοιπόν δεν μπήκε στο εσωτερικό του πτηνού τα 45' πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος, την τοποθετούμε στην άκρη του ταψιού για να συμπληρώσουμε ως γαρνιτούρα.

Προσοχή να χρησιμοποιήσετε ένα ταψί (ιδανικά αντικολλητικό) που να χωράει οριακά το φαγητό σας. Στο πολύ μεγάλο ταψί, τα υγρά θα εξατμιστούν ενώ εμείς θέλουμε να παραμείνουν μέσα στο σκεύος. Επίσης μέσα στο ταψί να τοποθετήσετε μια μικρή σχαρίτσα ώστε να τοποθετήσετε επάνω σε αυτή την γαλοπούλα και τα υγρά να πέφτουν κάτω.


τοποθετείτε το ταψί στην κάτω κάτω θέση.



15713121_10154965574089430_630913682_njpg

ετικέτα :
Χριστούγεννα