Μαρμελάδες

Δεκάδες συνταγές και παραλλαγές!!!

 Πολτοποιημένη ή με χοντρά κομμάτια, με ένα φρούτο ή συνδιασμό φρούτων, οι μαρμελάδες είναι πεδίο συνδιασμών και πειρραματισμών.

Ανάλογα με την εποχή κάνω και την αντίστοιχη μαρμελάδα. Φράουλα τον Μάιο, κεράσι τον Ιούνιο, στην συνέχεια ροδάκινο, βερύκοκο , νεκταρίνια, βανίλιες, σύκο τον Αυγουστο που τα μαύρα σύκα του χωριού είναι όνειρο!!!! Σε όλες μου τις μαρμελάδες ακολουθώ μια συνταγή και ανάλογα το φρούτο ίσως και να προσθέτω το κάτι τις που κάνει την διαφορά. Οι κήποι μας και οι πάγκοι των πλανόδιων είναι γεμάτοι αρωματικά φρούτα και μας καλούν να κάνουμε μαρμελάδες είτε μόνο με ένα φρούτο είτε μείξη φρούτων.

Βασική συνταγή:

》1 κιλό καθαρισμένα και ψιλοκομμένα φρούτα. Δεν μου αρέσει η πολτοποιημένη μαρμελάδα και για τον λόγο αυτό προτιμώ να ψιλοκόβω τα φρούτα και να μην τα πολτοποιώ. Επίσης είναι πολύ ωραίος ο συνδιασμός φρούτων. Πχ σύκο με δασμάκηνο.

》600-700 γρμ ζάχαρη

》μισό μήλο τριμμένο στον τρίφτη

》2 βανίλιες

》χυμό απο μισό λεμόνι

Κόβουμε τα φρούτα στην μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους και σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα βάζουμε εναλλάξ με στρώσεις ζάχαρης.
Αφήνουμε το μείγμα 12-15 ώρες στο ψυγείο ώστε τα φρούτα να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μια ώρα και προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και τις βανίλιες. Αν έχουμε 1 stick βανίλια Μαδαγασκάρης το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Βράζουμε για περίπου 40' και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.


Αν σας αρέσει η μαρμελάδα να ειναι πολτοποιημένη σε αυτο το στάδιο την λιώνετε με το ραβδομπλέντερ (πολυ προσοχή να μην καείτε. Μπορείτε να την πολτοποιήσετε και απο την αρχή με multi, εγω σας δινω τον δικο μου τρόπο)


Προσοχή :
η κατσαρολα πρέπει να είναι μεγάλη γιατί η μαρμελάδα φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ξεχυλίσει. Για τον λόγο αυτό το αρχικό μείγμα δεν θα πρέπει να καλύπτει περισσότερο από τα 2/3 της κατσαρόλας. Στεκόμαστε πάνω από την μαρμελάδα αφενός να μην ξεχυλίσει και αφετέρου να μην κολλήσει. Στους πρώτους βρασμούς "ξαφρίζουμε".
Το μείγμα θα είναι έτοιμο όταν η μαρμελάδα πέφτει σε παχύρευστη μάζα από το κουτάλι. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά να σταματήσει ο βρασμός.
Το ζεστό μείγμα το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία τα κρατάμε περίπου 12 ώρες αναποδογυρισμένα και έπειτα τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι μέχρι και ένα χρόνο.

οδηγίες αποστείρωσης :
Βαζάκια του εμπορίου ή χρησιμοποιημένα βαζάκια από τρόφιμα που τα έχουμε καθαρίσει από τυχόν ετικέτες, τα πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό.
Σε ένα ταψί απλώνουμε μια πετσέτα της κουζίνα και τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω με το στόμιο προς τα κάτω. Το ίδιο και τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Όταν θα είναι η ώρα να γεμίσουμε τα βαζάκια να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην καούμε. Ένα συνηθισμένο ατύχημα είναι να σπάνε τα βάζα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ ζεστή η μαρμελάδα και πολύ ζεστά τα βάζα. Αυτό που έχω καταλήξει να κάνω είναι να έχω κλείσει κάποια λεπτά την μαρμελάδα και να έχω αφήσει επίσης κάποια λεπτά ανοιχτό τον φούρνο για να πέσει η θερμοκρασία.

ένας τρόπος να γεμίσουμε τα βάζα εκτός από την κουτάλα είναι και με ανοξείδωτο μπρίκι που το έχουμε και αυτό αποστειρώσει (προσοχή να μην έχει πλαστικά στοιχεία)





tips:

Στην μαρμελάδα σύκο, προσθέστε λίγο γλυκό σαμιώτικο κρασί ή 2 κ.σ. Cointreau ή Grand Marnier

Στην μαρμελάδα αχλάδι, προσθέστε λίγη μαυροδάφνη και ένα ξυλάκι κανέλλα

Στην μαρμελάδα φράουλα, προσθέστε ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι η μίξη σύκο με δαμάσκηνο

Ετικέτες:
Γλυκό
Γλυκά
φραουλες