Μικρές συμβουλές μαγειρικής - tips

Ζυμαρικά : Βράζουμε πάντα στον χρόνο που αναγράφεται επάνω στην συσκευασία. Οποιοσδήποτε άλλος πρακτικός , εμπειρικός τρόπος να δούμε αν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα δεν είναι ασφαλής.
Βράζουμε σε μεγάλες κατσαρόλες με άφθονο νερό ώστε τα ζυμαρικά μας να έχουν "χώρο" να βράσουν. Προτείνεται ένα λίτρο νερού ανά 100 γρμ. ζυμαρικού.
Μόλις βάλουμε τα ζυμαρικά μας στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει , ανακατεύουμε καλά το πρώτο λεπτό ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Δεν τα κρυώνουμε κάτω από την βρύση, όπως πολλές νοικοκυρές λανθασμένα κάνουν, γιατί αυτή η πρακτική αλλοιώνει το γευστικό αποτέλεσμα και την υφή των ζυμαρικών. Ο μόνος λόγος που θα τα κρυώσουμε κάτω από την βρύση είναι αν θέλουμε να κάνουμε μια κρύα παρασκευή π.χ μακαρονοσαλάτα. Συνιστάται να κρατάτε λίγο από τον νερό της κατσαρόλας πριν το πετάξετε όλο γιατί λίγες κουταλιές μέσα στην σάλτσα την δένουν καλύτερα λόγω του αμύλου που περιέχει.

Διάρκεια βρασμού/ψησίματος: Πολλές φορές στις συνταγές σας αναφέρω την χρύση χύτρας ή το κάνετε και από μόνοι σας. Η χύτρα ταχύτητος είναι πραγματικά μια εξαιρετική εφεύρεση που χωρίς αυτή, όλες εμείς οι εργαζόμενες γυναίκες θα αφήναμε την οικογένεια νηστική. Όταν όμως έχετε την άνεση χρόνου, δώστε στο φαγητό σας την ευκαιρία να σιγομαγειρευτεί. Ένα αργοψημένο φαγητό είναι γευστικά νοστιμότερο από αυτό της χύτρας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ψήσιμο στην γάστρα. Το καπάκι στην γάστρα εγγυάται ζουμερό κρέας μιας και όλα τα υγρά και οι ατμοί επιστρέφουν μέσα στο σκεύος και το κρεας μας δεν ξεραίνεται. Και εδώ ακολουθήστε τον κανόνα "χαμηλή θερμοκρασία, αρκετή ώρα"

Μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα:
Να προτιμάτε τα άκοπα μπαχαρικά και να τα τρίβετε πριν την κατανάλωση. Έτσι διατηρείται πιο έντονο το άρωμα και η γεύση τους. Αν μάλιστα έχετε την δυνατότητα να τα αγοράζετε από αγορές μπαχαρικών και όχι συσκευασμένα από super market είναι σαφώς καλύτερα.

Φρέσκο πιπέρι (μείγμα από μαύρο , πράσινο και άσπρο πιπέρι)
Αλάτι
Κανέλα ξυλάκια και σκόνη
Μοσχοκάρυδο
Γαρύφαλλο
Κουρκουμάς
Πάπρικα γλυκιά και πικάντικη
Κύμινο
Μαχλέπι

Κάρυ: Το κάρυ δεν είναι μπαχαρικό όπως πολλοί πιστεύουν αλλά στην πραγματικότητα είναι μείγμα μπαχαρικών με αμέτρητες γευστικές, χρωματικές και αρωματικές παραλλαγές.  

Κέικ: Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολα ταυτόχρονα. Κρατήστε στο μυαλό σας οτι όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα. Επίσης δεν ανοίγουμε τον φούρνο ποτέ πριν τον προτεινόμενο χρόνο ψησίματος.

Βούτυρο: Καλό είναι να χρησιμοποιείτε καθαρό, αγνό αγελαδινό βούτυρο και όχι υποκατάστατα. Υπάρχει βέβαια διαφορά στην τιμή αλλά σε αυτή την περίπτωση ισχύει "ότι πληρώνεις, παίρνεις"

Σωτάρισμα: Κατά την διαδικασία του σωταρίσματος έχετε στο νου μας τα ακόλουθα:
*πιάνουμε το κρέας με τσιμπίδα χωρίς όμως να το τρυπάμε. Έτσι μένουν όλα τα υγρά μέσα στο κομμάτι και είναι πιο ζουμερό.
*αν το κρεας είναι πολύ, το σωτάρουμε σταδιακά και όχι όλο μαζί. Έτσι διασφαλίζουμε την υψηλή θερμοκρασία του λαδιού.
*έχουμε ρίξει τα μπαχαρικά και τα σωτάρουμε ταυτόχρονα με το κρέας. Έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο γευστικό

Κοκκινιστά: έχετε στο νου σας ότι το αλεύρι έχει την ιδιότητα να "δένει" τις σάλτσες.
Οπότε στα κοκκινιστά κρέατα, στα κοκκινιστά κεφτεδάκια, σε μια κόκκινη σάλτσα ντομάτας βάλτε μια κουταλιά του γλυκού αλεύρι. Θα δείτε οτι η σάλτσα θα είναι πιο παχύρευστη.

Όταν κάνετε γλυκά, έχετε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για μία ώρα.

Αποφεύγετε να παραβράζετε τα λαχανικά σας. 
Τα ακατέργαστα φρούτα και λαχανικά παρέχουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά. 

Πολύ προσοχή στην διαχείρηση του κοτόπουλου . Όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί το μικρόβιο της σαλμονέλα. Όταν το βγάζετε από την κατάψυξη πάντα να το έχετε σε μια μεγάλη βαθιά σουπιέρα ώστε να μην πάνε τα υγρά του στο ψυγείο ή τον πάγκο μας. Καλό είναι να έχετε επιφάνεια κοπής αποκλειστικά για τα πουλερικά. Πολύ καλό καθαρισμό του πάγκου εργασίας με χλωρίνη και τέλος αυτό που πολλοί αμελούν , είναι η καλή απολύμανση στο σφουγγάρι ή το βετέξ που καθαρίσαμε τον πάγκο.

Τρόφιμα που βγάζετε από την κατάψυξη να τα μαγειρεύετε πάντα. Ακόμη και αν το μετανιώσετε, ποτέ μην ξανά τοποθετείτε στην κατάψυξη, ο,τι έχετε αποψύξει.

Το τελευταίο αλλά πιο σημαντικό είναι το ζέσταμα των φαγητών προηγούμενης μέρας.
Φαγητά που έχετε ζεστάνει,  δεν ξαναμπαίνουν ψυγείο. Πέρα από την απώλεια γεύσης το βασικότερο πρόβλημα είναι η αλλοίωση των συστατικών που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε δηλητηρίαση. Οπότε ζεσταίνουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε να καταναλώσουμε.


Ετικέτες
Γιώτα Γεροδήμου
Giota Gerodimou
μακαρόνια
ζυμαρικά