Ραβανί γαλαξιδιώτικο

Ένα ραβανί ξεχωριστό όσο ξεχωριστό είναι και το Γαλαξίδι του οποίου είναι παραδοσιακή συνταγή και φτιάχτεται όλον τον χρόνο. Δεν έχει καμία σχέση με ότι ξέρετε μέχρι τώρα μιας και φτιάχνεται με ρύζι!!!! Συνταγές με μικρές παραλλαγές κυκλοφορούν πολλές, η Κα Ζαφείρα όμως κατέχει τα πρωτεία!!!!


Υλικά

1 κιλό ρύζι γλασέ

1 κιλό ζάχαρη

2 βανίλιες

¾ ποτήρια του νερού ελαιόλαδο

Νερό

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια


Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι , το στεγνώνουμε και το χτυπάμε στο γουδοχέρι ή στο multi. Μετράμε το ρύζι σε ποτήρια, και βάζουμε το διπλό νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να ζεσταίνεται. Μόλις το νερό γίνει χλιαρό συμπληρώνουμε το ρύζι το οποίο έχουμε αναμείξει με τη βανίλια. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει εντελώς. Το μείγμα θα είναι έτοιμο όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Πριν αφαιρέσουμε από το μάτι προσθέτουμε το ξύσμα. Το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί Νο 38 και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια. Το κόβουμε ρόμβο όπως τον μπακλαβά και σε κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα γαρύφαλλο.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC πάνω - κάτω. Το ραβανί είναι έτοιμο όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ετικέτες:
Γλυκό
Γλυκά