Σάλτσα ντομάτας

Σάλτσα ντομάτας για να την έχουμε όλο τον χειμώνα στο ντουλάπι μας. Σκέτη ή αρωματική είναι υπέροχη και ασύγκριτα πιο νόστιμη από την έτοιμη. Με τον τρόπο που την κάνω και αποστειρώνω τα βάζα διατηρείται σε ντουλάπι μέχρι και δύο χρόνια.
Παλαιότερα ήταν για εμένα μια χρονοβόρα διαδικασία γιατί αφενός εβγαζα με ειδικό εργαλείο τα σπόρια αφετέρου τις ξεφλούδιζα. Τώρα πλέον με τον χρόνο να με κυνηγά, το μονο που που κάνω είναι πολύ καλό πλύσιμο και κόψιμο στις δύο ακρές. Και έπειτα πολτοποίηση ή κόψιμο σε μεγάλα κομμάτια.
Άλλωστε και τα κουκούτσια και η φλούδα συμπληρώνουν την γεύση.


Προτιμώ τις ντομάτες πομοντόρια (pomodoro) που είναι σφιχτές και με γεμάτη γεύση.

3 κιλά είναι μια καλή ποσότητα για μια μεγάλη κατσαρόλα

Τις περνάμε από το multi ή τις βάζουμε χοντροκομμένες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι λάδι,μια κουταλιά της σούπας αλάτι και λίγη ζάχαρη.
(Για την περίπτωση που δεν έχετε πομοντόρια αλλά ντοματες φαγητού, να τις στραγγίσετε πριν τις βάλετε κατσαρόλα να φύγουν τα πολλά υγρά)

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά αρχικά και χαμηλώνουμε στην πορεία για συνολικά 45'-50'. Περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά.

Εναλλακτικά μπορείτε προς το τέλος να προσθέσετε ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό ή και πολτοποιημένο σκόρδο ή κρεμμύδι για να προσθέσετε extra γεύση και άρωμα. Εγώ προτιμώ την κλασσική απλή εκδοχή ώστε να μην δεσμευτώ και κάνω μεγάλη ποσότητα με συγκεκριμένη γεύση.

Επίσης αν κάνετε μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να κάνετε με διάφορα μυρωδικά και στα βαζάκια να κολλήσετε post it ώστε να έχετε σημειώσει τα συστατικά.

Πχ με βασιλικό και σκόρδο για πίτσα, με κρεμμύδι για τα μακαρόνια κτλ κτλ

Αποστείρωση:
Βαζάκια του εμπορίου ή χρησιμοποιημένα βαζάκια από τρόφιμα που τα έχουμε καθαρίσει από τυχόν ετικέτες, τα πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό.
Σε ένα ταψί απλώνουμε μια πετσέτα της κουζίνα και τα τοποθετούμε ανάποδα, με το στόμιο προς τα κάτω. Το ίδιο και τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Όταν θα είναι η ώρα να γεμίσουμε τα βαζάκια να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην καούμε. Ενα συνηθισμένο ατύχημα είναι να σπάνε τα βάζα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ ζεστή η σάλτσα και πολύ ζεστά τα βάζα. Αυτό που έχω καταλήξει να κάνω είναι να έχω κλείσει κάποια λεπτά την σάλτσα και να έχω αφήσει επίσης κάποια λεπτά ανοιχτό τον φούρνο για να πέσει η θερμοκρασία.

Ένας τρόπος να γεμίσουμε τα βάζα εκτός από την κουτάλα είναι και με ανοδείδωτο μπρίκι που το έχουμε και αυτό αποστειρώσει (προσοχή να μην έχει πλαστικά στοιχεία)



ετικετες:

βασιλικός 
σκορδο
σκόρδα 
ρίγανη