Τρουφάκια με ρούμι


Για την Γέμιση
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρες
200 γρμ κουβερτούρα περ.60%
150 ml ρούμι (100ml για πιο ήπια γεύση)
1 κ.σ κακάο
300 γρμ τρούφα για την επικάλυψη

Για το παντεσπάνι

  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

Χτυπάμε στο μίξερ (με το σύρμα) τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενσωματωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι (βυθίζοντάς το στο κέντρο) για να δούμε αν έχει ψηθεί – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, περίπου 2-3 ώρες.


Αντί για παντεσπάνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 500-600 γρ. κέικ της αρεσκείας μας

Για την γκανάς:
Ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε το σκεύος από το μάτι, ρίχνουμε μεσα την σοκολάτα και αφήνουμε 2'-3' να λιωσει η σοκολάτα. Ανακατευουμε καλά

Συναρμολόγηση Θρυμματίζουμε το παντεσπάνι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ρούμι, την γκανάς και το κακάο και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ξαναζυμώνουμε το μείγμα για λίγο και το πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Ρολάρουμε τις μπάλες στην τρούφα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.

Διατηρούνται έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

Εγώ προτιμώ την λύση με το κέικ που είναι πιο γρήγορη και με βγάζει από την δύσκολη θέση όταν κάνω ένα κέικ και βγει λίγο σφιχτό και δεν μου αρέσει. 


Παρλιαρος 

cake
cakes
Giota Gerodimou
Γιώτα Γεροδήμου