Giouvetsi me kokkora xoriatiko

Μαμαδίστικο φαγητό για την Κυριακή το μεσημέρι. Για όσους το κυριακάτικο φαγητό παραμένει μια σταθερή αξία και δεν είναι ντεμοντέ ή ξεπερασμένη υπόθεση βάλτε το στο πρόγραμμα να το φτιάξετε. Απλό, νόστιμο φαγητό που μπορεί να γίνει πρωί πρωί ώστε να μας περιμένει στο φούρνο μετά την πρωινή μας βόλτα.

Για όσους έχετε πρόσβαση σε καλά χωριάτικα κοτόπουλα είτε απο τον κρεοπώλη σας είτε από δική σας παραγωγή, θα γνωρίζετε ότι ποτέ δεν ψήνουμε αν δεν έχουμε βράσει καλά. Το χωριάτικο κρέας σε κάποιες περιπτώσεις θέλει μέχρι και τον διπλό χρόνο βρασμού από τα κοινά κρέατα. Επίσης στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ αντί για κριθαράκι του εμπορίου, κριθαράκι λαχανικών από μια μικρή οικογενειακή επιχείριση που δεν θέλει πάνω από 15' ψήσιμο σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι επιβεβλημένο το κρέας να είναι καλά βρασμένο πριν μπει στον φούρνο

Υλικά:

1 χωριάτικο κόκορα τεμαχισμένο ή ένα κοτόπουλο

4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

τριμμένες ντομάτες στον τρίφτη (περ. 400γρμ)

1 σκελίδα σκόρδο

3-4 μπαχάρια

1 κανέλα

1/2 γλ. μοσχοκάρυδο

αλάτι,πιπέρι, ρίγανη

ελαιόλαδο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

(μην φοβηθείτε να βάλετε τόσα κρεμμύδια. Θα λιώσουν και θα σας κάνουν μια παχύρευστη νόστιμη σάλτσα)

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 μικρό ποτήρι λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τον κόκορα και τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε για 4'-5'. Αρχικά το λάδι είναι αρκετά ζεστό και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση για να μην καεί το κρεμμύδι.

 Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας (το φαγητό είναι σαφώς πιο νόστιμο όταν σωταριστεί λίγο με τα μπαχαρικά), το σκόρδο πολτοποιημένο και τέλος σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε νερό. Σιγοβράζουμε το κρέας, τουλάχιστον 1,5 ώρα.

Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και αφού ζεσταθεί περνάμε λίγο το κριθαράκι για 2'-3' ώστε να γυαλίσει και να θωρακιστεί.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ρίχνουμε το κριθαράκι και το κρέας. (Κρατάμε από την κατσαρόλα 2-3 κουτάλες ζουμί) και ψήνουμε για 15'.
Σβήνουμε τον φούρνο φροντίζοντας να έχουν μείνει υγρά και αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί.

Όταν φάμε 2-3 ώρες αργότερα και το φαγητό θα έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά, θα το ζεστάνουμε λίγο με το ζουμάκι που έχουμε κρατήσει.

Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και το φαγητό είναι όνειρο  

Το τρύκ με το σωτάρισμα στο κριθαράκι το βοηθά να είναι σπυρωτό και να μην λασπώνει.