Mosxari me thymari

1,5 κιλό μοσχαρι ποντίκι ή χτένι σε μερίδες

4 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες

1,5 μεγάλο φλ. κόκκινο κρασί

2 κ.σ βούτυρο

2 κ.σ ζάχαρη

λάδι

1/2 κ.σ φασκόμηλο ή θυμάρι

1 φλ.ζωμό κρέατος

1 κ.σ πελτές

2 κ.σ αλεύρι

αλάτι - πιπέρι


Σωτάρουμε πολύ καλά το κρέας με το λάδι μέχρι να πιάσει κρούστα. 

Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί στο λάδι για να μην πέσει η θερμοκρασία. Θέλουμε μια ώραια κρούστα γι'αυτό το κάνουμε μισό μισό.

Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και στην ίδια κατσαρόλα με τα υπολείμματα του σωταρίσματος μέσα, ρίχνουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι σε ροδέλες μέχρι να μαραθεί (2'). Προσοχή να έχουμε χαμηλώσει την θερμοκρασία να μην καεί το κρεμμύδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά να καραμελώσουν και εν τέλει να σκουρύνουν τα κρεμμύδια. Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει περίπου 8'-10'. Ρίχνουμε τον πελτέ (όχι αραιωμένο), το θυμάρι και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για ακόμη 1'. Σε αυτή την φάση το φαγητό μας δεν έχει πολύ ωραία όψη αλλά μην πτοηθείτε. Είναι η στιγμή που το αλεύρι με τον πελτέ δημιουργούν μια πηχτή άμορφη μάζα. Προσθέτουμε το κρέας και σβήνουμε με το κρασί ενώ περιμένουμε 1' να εξατμισεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα.


tip  Πολύ προσοχή να μην σας κολλήσει το φαγητό. Το αλεύρι θα δημιουργήσει μια παχύρευστη σάλτσα και είναι εύκολο να μας "πάρει". Ιδανικά θα πρέπει να μαγειρέψετε σε αντικολλητικό σκεύος και να ελέγχετε το φαγητό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Επίσης ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το κρέας ενδέχεται να χρειαστείτε περισσότερο ζωμό.
Αν δεν έχετε ζωμό χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό.

Συνδιάζεται υπέροχα με ρύζι και μπορείτε να το κάνετε κάποιες ώρες πριν και να ζεστάνετε λίγο πριν το σερβίρισμα.