Πλατώ τυριών και αλλαντικών

Πολλές φορές καλούμαστε να ετοιμάσουμε μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών για να συνοδεύσουμε ένα κρασί.
Σας παραθέτω μερικά tips που και θα έχουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα και δεν θα εκτοξεύσουν την τιμή του πιάτου στα ύψη.

Προτιμάτε ελληνικά τυριά και μάλιστα από ωραία μικρά παντοπωλεία όπου θα βρείτε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

Τα μακράς ωρίμανσης τυριά (από 12 μήνες έως και 3 χρόνια) είναι σαφώς ακριβότερα αλλά μας αποζημειώνουν στην γεύση. Ένα πλήρες πλατώ χρειάζεται λευκό/μαλακό τυρί, ένα κίτρινο/σκληρό τυρί, ένα παλαιωμένο/μεγάλης ωρίμανσης και ένα μπλε.

Πικάντικο κεφαλοτύρι, γραβιέρα κρήτης, καπνιστό μετσοβόνε, πεκορίνο, φέτα είναι κάποια από τα ωραία ελληνικά τυριά μας.

Δεν μπερδεύουμε τα λευκά με τα κίτρινα τυριά. Προτιμούμε ομοειδή τυριά για να μην μπλέκονται οι υφές και οι γεύσεις. Καλό είναι τα διαφορετικά τυριά να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Από μια παραφορτωμένη πιατέλα, σαφώς προτιμώ δύο μικρότερες. 

Τα τυριά ταιριάζουν με ψωμάκια, κριτσίνια, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια. Τα συνοδευτικά επίσης ρίχνουν το κόστος του πιάτου και αυξάνουν την ποικιλία.
Έτσι οι ελιές, ένα χειροποίητο dip ή μια πάστα θα βρουν μια θέση μέσα στην πιατέλα.
Την επόμενη φορά πάρτε μια δυο αραβικές πίτες, να τις κόψετε λουρίδες και να τις βάλετε λίγο στο grill. Θα σας αρέσει πραγματικά.

Απάκι από την Κρήτη, σύγκλινο από την Μάνη, προσούτο Ευρυτανίας, λούζα από τις κυκλάδες είναι από τα πιο διαδεδομένα ελληνικά αλλαντικά. 

Τα τοποθετείτε και τα αλλαντικά σας ανά είδος ώστε να είναι ευδιάκριτα με ενδιάμεσα μικρά κενά.

Να προτιμάτε να έχετε κομμένα τα τυριά σας σε μακρόστενα μπαστουνάκια από το να έχετε όλο το κεφάλι του τυριού στην πιατέλα. Έτσι ανά τροφοδοτείτε εσείς την πιατέλα και δεν κάνετε σπατάλη.







IMG_6846jpg



IMG_6843jpg