Amigdalopita

Ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που θυμίζει αρκετά την καρυδόπιτα αλλά είναι με αμύγδαλο. Αρωματικό, αφράτο, νόστιμο. Γλυκό που μου έδωσε την συνταγή η Κα Βάσω από την Ιτέα, μια εξαιρετική "κλασσική" μαγείρισσα που κάνει συνταγές που έχουμε ξεχάσει. 




1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροκομμένα με την φλούδα

1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

12 αυγά

1 φλυτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο

200 γρμ παξιμάδι ή φρυγανιά τριμμένη

1 ποτήρι κονιάκ

ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού

1 baking powder

1 κ.γλ. σόδα

4 βανίλιες

1 κ.γλ κανέλα

1 κ.γλ. γαρύφαλλο


για το σιρόπι:

1,5 κιλό ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

βράσιμο 5'








Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε μαζί όλα τα στεραιά υλικά .

Αμύγδαλο, αλεύρι, παξιμάδι,baking, κανελλογαρύφαλα, βανίλιες 

Χτυπάμε πολύ καλή μαρέγκα τα ασπράδια ενώ συγχρόνως σε άλλο κάδο χτυπάμε τους κρόκους και την ζάχαρη. Για όσους έχουν πολυμηχανή κουζίνας τύπου Kenwood είναι ιδανική λύση.

Μέσα στους κρόκους και την ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό με την σόδα, το ξύσμα, το μείγμα των στερεών υλικών και τέλος την μαρέγκα έχοντας το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα. Εδώ στόχος είναι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά χωρίς να χάσουν τον όγκο τους.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε καλά βουτυρωμένο μεγάλο ταψί (διαστάσεις 30*35) για 40'. Προσοχή να έχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο.


Αφού βγάλουμε το γλυκό ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σε ζεστό γλυκό. Προσοχή να μην το ρίξουμε όλο μαζί. Προτιμάμε να το ρίξουμε λίγο λίγο για να μην "κάτσει" το γλυκό. Προσπαθήστε να διαθέσετε λοιπόν λίγο χρόνο για το σιρόπιασμα και να ρίξετε όλο το σιρόπι κουταλιά κουταλιά.

Ετικέτες:
Γλυκά
Γλυκό
Αμυγδαλόπαστα
αμυγδαλόπιτα