Leukos taramas me psomi

Λευκός ή κόκκινος ταραμάς είναι θέμα γούστου. Στην πραγματικότητα όμως ο λευκός ταραμάς είναι πιο υγιεινός μιας και δεν έχει προσθήκες χρωστικών.
Ο ταραμάς είναι τα αυγά του μπακαλιάρου που με ειδική επεξεργασία καταλήγει στην μορφή που το αγοράζουμε. Είναι πρώτη ύλη αρκετά συμπυκνωμένη και για αυτό δεν χρειαζόμαστε παρά μόνο 100γρμ για να κάνουμε έναν υπέροχο μεζέ 4-5 ατόμων.
Μην σας πτοήσει λοιπόν η μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ του λευκού και του κόκκινου ταραμά γιατί η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι πραγματικά μικρή.

2 κ.σ λευκός ταραμάς (100γρ.)

300 γρμ μπαγιάτικο ψωμί

1 φλ. ελαιόλαδο & 1/2 φλ.σπορέλαιο

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

1 κ.γλ άνηθο

λίγο νερό


Μουλιάζουμε πολύ καλά το ψωμί και το στίβουμε.

Αν δεν έχουμε επιτραπέζιο μίξερ, το τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπωλ.

Προσθέτουμε το τριμμένο/ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ταραμά, τον χυμό και ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Με συχνή και πολύ μικρή ροή ρίχνουμε το λάδι μας. Το μείγμα σταδιακά αφρατεύει και στο τέλος ρίχνουμε και 3-4 κ.σ νερό που θα δώσει πιο αφρώδες αποτέλεσμα. Υπολογίστε περίπου 5' χτύπημα. Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο .

Δοκιμάζετε και προσθέτετε το λεμόνι ανάλογα με τα γούστα σας.

Όπως θα δείτε δεν έχω στην συνταγή αλάτι γιατί ο ταραμάς από μόνος του έχει.Παρόλα αυτά , αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία, δοκιμάστε και μόνο αν σας λείπει, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Γιώτα Γεροδήμου
Giota Gerodimou