Xeimoniatiki marmelada

Υλικά

4 μεγάλα πορτοκάλια

20 μανταρίνια

2 μήλα

1 χούφτα κράνα

1-2 ξυλάκια κανέλας

3-4 γαρύφαλα

2 αστεροειδείς γλυκάνισο

μισό τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 χούφτα καρύδια ή φουντούκια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

1 πρέζα φρέσκο πιπέρι

ζάχαρη (μισή ποσότητα από τα φρούτα)

1 κλωνάρι βανίλιας ή 3 βανίλιες σε κάψουλα


Εκτέλεση

έχουμε πλύνει καλά και βράσει για 10' τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ψιλοκόβουμε ή τα περνάμε ελαφρώς από το multi αφού έχουμε αφαιρέσει προσεχτικά τα κουκούτσια. Να σημειώσω ότι κρατάμε ολόκληρα τα φρούτα. Και την φλούδα και το εσωτερικό.

Μέσα σε μια κατσαρόλα έχουμε ρίξει τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα κομμένα σε κυβάκια ή λεπτές λωρίδες, τα καρύδια και τα κράνα.

Ρίχνουμε ζάχαρη τόση όση η μισή ποσότητα από το μείγμα μας και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας. Βράζουμε για περίπου 30' και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη . Αφαιρούμε τον γλυκάνισο, την κανέλα και τα γαρύφαλα.

Την κρατάτε σε αποστειρωμένα βάζα ή σε βάζα απευθείας στο ψυγείο.

Ετικέτες:
Γλυκό
Γλυκά
μανταρίνι


Αποστείρωση:


Πλένουμε τα βάζα (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15-20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το γλυκό. Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό να είναι ακόμα ζεστά. Όχι όμως πολύ ζεστά και μας σπάσουν τα βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, για να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στο βάζο. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κονσερβοποίηση και μπορούμε να φυλάξουμε το βάζο στο ντουλάπι μας για πολλούς μήνες. Αν το ανοίξουμε, το βάζουμε στο ψυγείο.