carbonara alla Greca

250 γρμ. σπαγγέτι Νο 7

3 κρόκοι αυγών

150γρ. τριμμένη μετσοβάνα ή Σαν Μιχάλη από το τυροκομείο Σύρου 

150 γρ. καπνιστό σύγκλινο κομμένο σε κομμάτι πάχους 1εκ.

1 κ.σ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

(συνταγή για 2 άτομα )


Η διαδικασία της συνταγής είναι ταυτόχρονα στάδια οπότε μέσα σε 13'-14' θα έχετε έτοιμο ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε το αλάτι και αμέσως μετά ρίχνουμε τα ζυμαρικά.

Ταυτόχρονα μέσα σε αντικολλητικό σκεύος που το έχουμε σε μέτρια θερμοκρασία, έχουμε κόψει το αλλαντικό μας σε μεγάλα κομμάτια (1εκ Χ 1εκ). Ανακατεύουμε σταδιακά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσέχουμε να μην "αρπάξει". Στο σκεύος θα πρέπει να υπάρχει διάχυτο το λίπος.

Σε ένα βαθύ μπωλ έχουμε τους κρόκους και μαζί με το τυρί τους χτυπάμε καλά με το σύρμα ή με ένα πιρούνι. Καθώς χτυπάμε τους κρόκους με το τυρί προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα. Για περίπου 2' συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία. Χτύπημα και νερό από την κατσαρόλα. Στο σύνολο το νερό που προσθέτουμε στο μπωλ μέσα στα αυγά δεν μπορεί να ξεπεράσει την μία μεγάλη κούπα. 

Βράζοντας τα ζυμαρικά ακριβώς στον χρόνο βρασμού τους, τα μεταφέρουμε στο σκεύος με τα αλλαντικά. Δεν τα σουρώνουμε αλλά τα μεταφέρουμε με μια πιρούνα και τα όποια υγρά που μεταφέρονται θα κάνουν πιο ρευστή την σάλτσα μας.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το σύγκλινο και με την σπάτουλα σιλικόνης τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας . Σε αυτό το στάδιο το μάτι της κουζίνας βρίσκεται σε ελάχιστη θερμοκρασία και συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα το μείγμα των κρόκων.

Έχοντας κρατήσει στην κατσαρόλα το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά, κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε μέσα στα ζυμαρικά ή όχι. Αυτό θα γίνει ανάλογα από το πόσο παχύρευστη είναι η κρέμα μας. Ανακατεύουμε για περίπου 1', ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και τρώμε άμεσα !!!




Ανεξάρτητα από την συνταγή όμως καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας 2-3 λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά.

  • Μαγειρεύουμε πάντα τα μακαρόνια μας σε άθφονο νερό σε πολύ μεγάλη κατσαρόλα ώστε να κυκλοφορεί η θερμότητα
  • Δεν ρίχνουμε ποτέ λάδι όσο τα μαγειρεύουμε.
  • Τηρούμε με ακρίβεια τους χρόνους μαγειρέματος που υπάρχουν στις συσκευασίες
  • Δεν τα «ζεματάμε»