Eykolo rizoto garidas

Υλικά για το ριζότο (για 2 άτομα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ γρ.lurpak
200 γρ. ρύζι ποικιλίας Arborio
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
700-800ml ζεστό ζωμό
10 γαρίδες καθαρισμένες
1 πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο
αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βράζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια τους για 15'.
Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.


 
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με την 1 κουταλιά βούτυρο να λιώσει, κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 3 λεπτά, να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο να μην μας καεί.
Διατηρούμε χαμηλή θερμοκρασία.
Στην συνέχεια, ανεβάζουμε την ένταση και προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το σκόρδο να σοταριστούν και αυτά στο βούτυρο για 1' .
Έπειτα ρίχνουμε μία κουτάλα από τον ζωμό μας και ανακατεύουμε. Για τα επόμενα 10' ρίχνουμε αργά αργά τον ζωμό, κουτάλα κουτάλα, ανακατεύουμε και περιμένουμε να σωθεί η προηγούμενη για να προσθέσουμε την επόμενη.
Ρίχνουμε το κρασί μας και συνεχίζουμε με τον ζωμό για ακόμη 1'-2' Βλέπουμε ότι το ρύζι μας έχει αρχίσει να χυλώνει και να δημιουργείται από το άμυλο μια παχύρρευστη κρέμα.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και το αλάτι.

Συνεχίζουμε την αργή ροή του ζωμού και του ανακατέματος
Ρίχνουμε την τελευταία κουτάλα μας με ζωμό μαζί με το βούτυρο , ανακατεύουμε και αφήνουμε στο μάτι για 1' να ανακατευτούν όλα τα υλικά και έπειτα σερβίρουμε ρίχνοντας φρέσκο πιπέρι.

Για την περίπτωση που σας τελειώσει ο ζωμός ή αν δοκιμάσετε το ρύζι σας και θέλετε ακόμη 1'-2' (δεν θα χρειαστείτε περισσότερο σε καμία περίπτωση) να έχετε έτοιμο λίγο ζεστό νερό να προσθέσετε.
Σε κάθε περίπτωση το ριζότο είναι ένα φαγητό που θέλει υπομονή και χρόνο πάνω από την κουζίνα .
Θέλει να του αφιερωθείτε και βέβαια να σερβίρετε και να φάτε αμέσως

Σημ. Ενώ το ριζότο αγαπά την παρμεζάνα στο συγκεκριμένο πιάτο δεν βάζω τυρί. Η επιλογή δική σας. Αν βάλετε 1-2 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα στο τελείωμα με το βούτυρο, αρκεί.