Fragokota giouvetsi

Το κρέας της φραγκόκοτας, είναι λίγο πιο σκούρο από των άλλων πουλερικών αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του. Στη γεύση μοιάζει πολύ με κρέας κυνηγιού (πέρδικας, φασιανού) και όταν καταναλώνεται σε μικρή ηλικία είναι περισσότερο εύγεστο και τρυφερό, καθώς το κρέας των μικρής ηλικίας πτηνών είναι πιο μαλακό, τρυφερό και νόστιμο.
Οπότε ψητό στον φούρνο οι νεαρές φραγκόκοτες, στην κατσαρόλα οι μεγαλύτερες.

Το κρέας της φραγκόκοτας είναι άπαχο αλλά ταυτόχρονα πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Έχει χαμηλές θερμίδες 110 Kcal/100gr (χαμηλότερες από πολλά κρέατα) και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνες Ε, Β6, Β12, Β1, Β2, σε μέταλλα όπως φώσφορο (για γερά οστά και δόντια), μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και σε ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό).

Διαθέτει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά και το λίπος της βρίσκεται μόνο στην πέτσα και όχι στους ιστούς, όπως στο μοσχάρι και σε άλλα κρέατα, γεγονός που την καθίστα ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή επιλογή.

(Άντλησα τις πληροφορίες από το www.iatronet.gr )

Η συνταγή λοιπόν:

Υλικά:

1 φραγκόκοτα τεμαχισμένη σε κομμάτια 

2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

τριμμένες ντομάτες στον τρίφτη (περ. 400γρμ)

1 σκελίδα σκόρδο

3-4 μπαχάρια

1 κανέλα

1/2 γλ. μοσχοκάρυδο

αλάτι,πιπέρι, ρίγανη

ελαιόλαδο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

(μην φοβηθείτε να βάλετε τόσα κρεμμύδια. Θα λιώσουν και θα σας κάνουν μια παχύρευστη νόστιμη σάλτσα)

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 μικρό ποτήρι λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το κρέας και τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε για 4'-5'. Αρχικά το λάδι είναι αρκετά ζεστό και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση για να μην καεί το κρεμμύδι.

 Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας (το φαγητό είναι σαφώς πιο νόστιμο όταν σωταριστεί λίγο με τα μπαχαρικά), το σκόρδο πολτοποιημένο και τέλος σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε νερό. Σιγοβράζουμε το κρέας, τουλάχιστον 1,5 ώρα.

Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και αφού ζεσταθεί περνάμε λίγο το κριθαράκι για 2'-3' ώστε να γυαλίσει και να θωρακιστεί.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ρίχνουμε το κριθαράκι και το κρέας. (Κρατάμε από την κατσαρόλα 2-3 κουτάλες ζουμί) και ψήνουμε για 15'.
Σβήνουμε τον φούρνο φροντίζοντας να έχουν μείνει υγρά και αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί.

Όταν φάμε 2-3 ώρες αργότερα και το φαγητό θα έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά, θα το ζεστάνουμε λίγο με το ζουμάκι που έχουμε κρατήσει.

Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και το φαγητό είναι όνειρο  

Το τρύκ με το σωτάρισμα στο κριθαράκι το βοηθά να είναι σπυρωτό και να μην λασπώνει.