xiounkiar me soutzoukakia

για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμάς (1/3 μοσχάρι , 1/3 αρνί μπούτι, 1/3 χοιρινό μπούτι)
2 αυγά & 1 επιπλέον ασπράδι
2 μεγάλα κρεμμύδια
10-12 φύλλα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
5 κ.σ φρυγανιά
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κ.γ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι
4-5 κ.σ κόκκινο κρασί

για την σάλτσα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. τριμμένη ντομάτα & 1 κ.σ πελτέ
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά, μόνο αν η σάλτσα ξινίζει)
1 κ.γλ. κοφτό κύμινο
½ ως 1κ.σ. μπούκοβο (προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια.
Κρατάμε την ζύμη στο ψυγείο 2-3 ώρες.
Έχουμε τα χέρια μας βρεγμένα συνεχώς με το κρασί ώστε να μένει άρωμα κατά το πλάσιμο.
Σε τηγάνι που το λάδι έχει αρχίσει να ζεσταίνεται τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο και τα τηγανίζουμε 2' από την κάθε πλευρά. Τα αφαιρούμε με μια σπάτουλα σε μια πιατέλα και μέσα στα υπολείμματα λαδιού ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι που έχουμε για την σάλτσα και μόλις ξανθύνει λίγο ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, αλάτι πιπέρι , μπούκοβο και μισό ποτήρι νερό.
Αν τα σουτζουκάκια μας είναι αρκετά για το τηγάνι και χρειαστεί να τηγανίσουμε σε 2-3 δόσεις ενδέχεται το λάδι να γεμίσει καμένα υπολείμματα. Σε αυτή την περίπτωση σουρώνουμε το λάδι σε άλλο τηγάνι και συνεχίζουμε την σάλτσα με το ίδιο μεν λάδι αλλά απαλλαγμένο από τα καμένα.
Μόλις αρχίσει η σάλτσα να παίρνει βράση ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και βράζουμε για 30'


Για τον πουρέ μελιτζάνας

6-7 μελιτζάνες φλάσκες ψητές ή καπνιστές καθαρισμένες (υπολογίστε 1 μεγάλη μελιτζάνα ανά άτομο)

1 μεγάλο κρεμμύδι καλά ψιλοκομμένο

3 κ.σ βούτυρο

3 κ.σ αλεύρι

700 γρμ. γάλα φρέσκο χλιαρό

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο & 2-3 γαρύφαλλα

1 φλ. ώριμο κασέρι τριμμένο


Το ιδανικό είναι να τις καπνίσετε τις μελιτζάνες με μάτι υγραερίου ή σε ανοιχτή φλόγα. Σας συμβουλεύω όμως να είστε πολύ προσεχτικοί μην έχετε κάποιο ατύχημα. Μια άλλη λύση εξαιρετικού αποτελέσματος είναι να τις ψήσουμε σε ξυλόφουρνο. Και τέλος για όλους εμάς τους θνητούς η λύση είναι η κουζίνα του σπιτιού μας. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και αφού τις έχουμε πλύνει και σκουπίσει καλά τις ψήνουμε για 40'.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε το κοτσάνι και την φλούδα, την οποία απλώς τραβάμε και φεύγει. Με ενα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις ψιλοκόβουμε. Αν θέλουμε με ένα πιρούνι τις πατάμε λίγο να λιώσουν. Δεν θέλουμε να κάνουμε πουρέ αλοιφή. Μας αρέσει να καταλαβαίνουμε την υφή της μελιτζάνας.

Κρατάμε χλιαρό το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Προαιρετικά όσο ώρα "περιμένει" έχουμε ρίξει μέσα 2-3 γαρύφαλλα να αφήσουν το άρωμά τους

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 3'-4' μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και μετά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το γάλα. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί γιατί θέλουμε να ομοιογενοποιείται με το αλεύρι. Όταν αρχίσει να γίνεται μια παχύρευστη κρέμα σβήνουμε το μάτι, πρόσθετουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την μελιτζάνα και το αφήνουμε να δέσει. Λίγα λεπτά μετά ρίχνουμε και το κασέρι και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί λίγο.

αν το φαγητό το μαγειρέψετε από το προηγούμενο βράδυ, να το σταματήσετε στο στάδιο ΠΡΙΝ το κασέρι. Το τυρί να το προσθέσετε πριν το σερβίρισμα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αλλοιωθεί λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αν όμως σερβίρετε σε 4-5 ώρες δεν υπάρχει πρόβλημα.


Αν θέλετε στο σερβίρισμα, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.